Truskawka, to źródło alfa – karotenu występującego pod postacią pomarańczowo – brunatnego barwnika, który jest silniejszym przeciwutleniaczem niż beta – karoten.
Jako składnik maseczek owocowych, może doskonale uzupełniać wakacyjną pielęgnację. W czasach wszechobecnej chEmii maseczki domowe przeżywają swój renesans, a owoce i warzywa sprawdzają się nie tylko kulinarnie, ale pomagają również zadbać o urodę.
Moda na domowe mikstury poprawiające urodę pojawiła się ponownie po wielu latach panowania kosmetyków syntetycznych. Panie coraz chętniej same przygotowują cukrowe peelingi, owocowe, miodowe czy jogurtowe maseczki. Okazało się, że to, co znajduje się w spiżarni, posiada mnóstwo składników bezcennych nie tylko dla zdrowia, ale i urody: oczyszczają, nawilżają, rewitalizują, koją, zmniejszają uczucie gorąca, poprawiają koloryt, normalizują, zmiękczają, obniżają poziom wolnych rodników, działają więc przeciwstarzeniowo i potencjalnie antynowotworowo
Kobiety od zawsze nakładały na skórę rozmaite cudowne mikstury, od ziół, poprzez mleko i miód do maseczek owocowych. Wszystko po to, by skóra była gładka, elastyczna, miękka, świeża – po prostu PIĘKNA.
Pamiętaj, aby maseczki nakładać na świeżo oczyszczoną skórę twarzy, wcześniej wykonaj peeling hydrofilny (ziarnisty) lub enzymatyczny. Jeżeli do maseczki dodajesz sok z cytryny, omiń okolice oczu.
Maseczki domowe do cery suchej:
1) maseczka z miodu i żółtka: żółtko jaja kurzego utrzyj z łyżeczką miodu. Miód sprawdza się jako kompres na spierzchnięte usta. Dodatkową jego zaletą jest, że nie wymaga zmywania.
2) maseczka z żółtka i oliwy: żółtko i kilka kropli oliwy utrzyj do konsystencji majonezu, dodaj kilka kropli cytryny. Maseczkę nakłada się na 20 min. i zmywa ciepłą wodą. Musisz zwrócić uwagę, aby nie przedawkować porcji cytryny, przy skórze przesuszonej może pojawić się pieczenie. Zamiast oliwy z oliwek można użyć oleju ze słodkich migdałów
3) maseczka z ogórków: plastry ogórka nakładamy na świeżo oczyszczoną twarz. Maseczka z ogórków ma właściwości łagodzące i kojące, nawilża skórę i pozostawia jedwabiście gładką.
4) maseczki z owoców, to źródło witamin: miazgę z owoców (truskawki, brzoskwinie) wymieszaj z łyżeczką śmietany. Dawka beta-karotenu zawartego w tylko jednej brzoskwini pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik, czyli 8 mg. Silniejszym przeciwutleniaczem od beta-karotenu jest alfa-karoten, występujący w truskawce pod postacią pomarańczowo – brunatnego barwnika.
Maseczki domowej produkcji do cery tłustej:
1) maseczka białkowa – ściągająca: białko kurze ubić na pianę i dodać kilka kropli cytryny.
2) maseczka z drożdży – odżywcza, zmiękczająca i normalizująca: 2 dag drożdży rozprowadzamy letnim mlekiem na papkę, następnie dodajemy kilka kropli cytryny, nakładamy na twarz, na 20 min.- omijając okolice oczu, zmywamy ciepłą, a następnie zimną wodą.
3) kompresy z zielonego ogórka – koją i nawilżają.
4) maseczka z owoców, silnie aktywująca witalne funkcje skóry, o zadziwiających właściwościach normalizujących i regenerujących: do musu z żurawiny i grejpfruta dodajemy kilka kropli soku z cytryny, nakładamy na twarz, omijając okolicę oczu. To bomba witaminowa.
5) maseczka ziołowa: liść rozmarynu, szałwia, skrzyp, czarny bez i macierzanka.
6) kompres witaminowy i normalizujący z kapusty kiszonej działa głęboko i dzięki temu hamuje nadprodukcję sebum.
7) kompresy z liści kapusty – kapusta zawiera dużo witamin i minerałów, dlatego już starożytni Rzymianie stosowali ją jako lekarstwo przyśpieszające gojenie się ran. Można zrobić z niej maseczkę na twarz, dekolt i szyję. To domowe antidotum na zmiany trądzikowe (zapalne). Wystarczy ładny i zdrowy liść kapusty zgnieść w dłoniach tak, aby puścił sok, i nałożyć jako okład.
8) maseczka malinowa – ściągająca: 2 łyżeczki malin połącz z białkiem kurzym – ubitym na pianę.
9) maseczka z pomidora i twarożku: 2 łyżeczki twarożku połącz z połówką pomidora.
Maseczki domowe do cery mieszanej:
1) maseczka, którą kiedyś Panie kosmetyczki przygotowywały w Gabinetach Kosmetycznych na potrzeby zabiegowe: 1 łyżeczkę zmielonych płatków owsianych i 1 łyżkę sproszkowanego skrzypu, zmieszaj z gorącą wodą i rozetrzyj na papkę. Następnie dodaj kilka kropli soku z cytryny.
2) maseczka ogórkowa: likwiduje uczucie gorąca i zaczerwienienia ma również właściwości kojące i łagodzące. Do miazgi z 10 cienkich plasterków ogórka dodaj sok z ćwiartki cytryny i 1 łyżeczkę olejku marchwiowego. Olejek marchwiowy zrób sama : utrzyj marchew i dodaj oliwę z oliwek (tyle aby zakrywała marchewkę) i odstaw do lodówki. Po upływie 12 godzin wymieszaj i wyciśnij olejek przez gazę. Wszystkie produkty wymieszaj (miazgę z ogórków z sokiem cytrynowym i otrzymanym olejkiem), ponownie wstaw do lodówki. Po 3 godzinach maseczka jest gotowa do użycia.
Owoce, warzywa, miód, zioła…
potrafią zdziałać cuda
nie tylko w kuchni.